AN OPEN LETTER TO THE MEMBERS OF THE 

INTERNATIONAL CODE COUNCIL

Do we want an International Residential Code and an International Building Code we can be reasonably proud to sponsor?  Or are we going to continue to publish two codes we should be ashamed of when they face an evaluation of their ability to respect the rights of our young children?

 THE BIG QUESTION     WHY WAIT ?  

The provisions of the 2006 Editions of the International Codes should reflect the needs of young children and their families regarding the design of guards at the open sides of balconies and decks  We already have enough results of tests to now make a start in resolving at least a part of the problem and there is no need to permit the clever opponents to drag out the action needed by the ICC by demanding that additional testing is necessary before anything can be done.

The ICC Board of Directors has charged its Code Technology Committee to develop some provisions suitable for inclusion in our codes but the committee is so bogged down by the conflicting and competitive commercial interests of the numerous industry interests active in the deliberations that it has been unable to do anything but request more testing.

WHAT DOES MORE TESTING INVOLVE?

It means that the partial solution is possibly unnecessarily stalemated for another five years and that the committee is unwilling to recognize the results of testing that has already been completed. Even if that testing is not complete in all of its ramifications, it’s the best data we presently have and it is truly stupid situation if we don’t take advantage of it. The argument that we should wait for all of the answers before taking some affirmative action now is nonsense and reflects a do nothing at all attitude that we should not tolerate. I urge the ICC to use the data and information we now have as effectively as possible and gradually improve our related codes as future information dictates.

WHAT DUES THE PAST TESTING REVEAL. 

It is the opinion of this writer that the existence of FOOT HOLDS is one of the most significant determinate that can be as used to whether or not a two or three year old child can climb a guard. In other words, they are one of the major KEYS that  warrant consideration. A second important determinate is the distance between the adjacent floor level and an element of the guard that a child can grasp and pull itself up the accessible side of a guard  Control those two factors properly and you probably have a Climb Resistant Guard.

The writer has shown in his article “Climbable Guards – An Unnecessary Hazard To Children,“ published by BOCA, ICBO and the SBCCI during 1999, the following facts.

      Two and three year old children wearing shoes or sandals , could not    

       climb a guard by using openings as Foot Holds if the width of the    

       openings did not exceed 1 ¼ inches (33 mm). During March of 1999,the   

       the IBC Means of Egress Subcommittee endorsed the inclusion of the   

       1 ¼ opening limitation in Section 1003.2.12.2 of the IBC

      That a 42 inch high guard with top and bottom openings not exceeding 4 

       inches in height and only vertical elements between them will stop all  3  

       year olds and most 4 year olds. Also, that some children 4 years old 

       can climb a solid panel 42 inches high. . 

It is therefore being recommended that a 1 ½ inch ( 38 mm ) opening limitation be approved at this time  until additional test data can be assessed.

Also, that Climb Resistant Guards be not less than 42 inches in height.

Climbing tests conducted in both The Netherlands and New Zealand have proven the following.  They are each described in the author’s article titled 

“Climbable Guards – Special Enemy of the World’s Children,” published by BOCA, ICBO and the SBCCJ during 2001.

Sixty six children, divided into seven separate age groups,  participated in the climbing test sponsored by the Netherlands Consumer Safety Commission.

Some of the significant results were the following 

      When a test assembly consisted of a taught wire at the top and loose wire 

       mesh below, all of the children in the 2 to 2 ½ age group and two thirds of    

       the children in the 3 to 3 ½ age group were unable to climb the one meter      

       high guard.  Of course, this type of guard is unlikely to be used within a    

       building and the test was intended to apply to water- front properties.          

      When a guard assembly one meter in height consisting only of rigid 

      vertical elements and top and bottom rails was tested, none of the children 

      less than 4 years old could climb it.   

      When a Welded Wire Fabric Guard one  meter in height, with vertical 

       wires spaced two inches apart, none of the barefoot children less than 4   

       years in age could climb it. Apparently, no children wearing shoes or 

        sandals were tested.

The foregoing series of tests in The Netherlands involving sixty six children is the most comprehensive program I’m aware of. 

The building Industry Authority of New Zealand has completed a series of guard climbing tests involving nine different one meter high guard assemblies and 24 children. Two of the test assemblies were of special interest because they involved overhangs on the accessible side varying from 4 to 8 inches. Significant results were :

      A relative high percentage of the children were able to climb the two  

       guards with the overhangs.

       About half of the children 4 years in age could climb the guard 

       with rigid vertical elements spanning from a bottom rail 4 inches above  

       the floor to a rigid Top Rail

        Some of the 3 year olds were able to climb a solid plywood panel having 

        Foot Holds  extending 4/10 ‘s of an inch from the plywood.

IT IS ABUNDENTLY CLEAR WE DO NOT NEED MORE TESTING IN ORDER TO INCLUDE SOME SENSIBLE PROVISIONS IN THE 2006 EDITIONS OF THE TWO ICC BUILDING CODES. WE CAN NOW DEFINE “ CLIMB RESISTANT GUARD ”as follows :

Climb Resistant Guard . A guard having none of the following features between the heights of 4 inches ( 102 mm ) and 38 inches 

( 965 mm ) above the adjacent floor level upon which it is located.

      A horizontal element that can be used as Foot Hold more 

      than 2 inches ( 51 mm ) in length.

      The bottom horizontal edge of an opening more than 2   

      inches ( 51 mm ) in width.

It is also possible to define a “ Foot Hold ” as follows :

      Foot Hold – A horizontal element within  or a horizontal bottom 

       edge of an opening between the heights of 4 inches ( 102 mm )  

       and 38 inches ( 965 mm) above the floor level  upon which a 

       guard is located.    
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